יום שלישי, 30 ביוני 2015

30 ביוני 1985: תוכנית חירום להצלת המשק ועצירת האינפלציה



בצהרי ה-30 ביוני 1985 התכנסה הממשלה לדון בתוכנית חירום להצלת המשק. קצב האינפלצה החודשי היה דו-ספרתי. יתרות מטבע חוץ כמעט אזלו. המשק עמד על פי התהום. בדיון שנמשך כמעט ללא הפסקה עד שעות הבוקר למחרת. דנה ממשלת האחדות בראשות שמעון פרס בצעדי חירום להצלת המשק. כאשר השרים התפזרו למחרת, הם כבר החליטו על שורת צעדים שהצילה את המשק, ופתחה פרק חדש בתולדות הכלכלה הישראלית - פרק שנמשך, לדעת רבים, עד עצם היום הזה.

במלאת שלושים שנה לאותו דיון היסטורי, מפרסם ארכיון המדינה את הסטנוגרמה של הדיון, וכן, לראשונה, גם הקלטות מתוך חדר הישיבות של הממשלה. לא רק שניתן לקרוא את הדברים, ניתן גם להקשיב להם.

מאחר שהדיון וההחלטות היו סבוכים, קיבל ארכיון המדינה רשות ממזכיר הממשלה להעביר את המסמך המסווג למספר חוקרים כמה חודשים לפני מועד פתיחתו בחוק. שניים מהם כתבו מאמרי פרשנות למסמך, ואנחנו מקווים שנוספים יעשו זאת בשבועות הקרובים.

קוראים שונים ימצאו משמעויות שונות במסמך הארוך והמורכב הזה. הקורא הנוכחי, שאינני כלכלן, התרשם במיוחד מרמת הדיון. השרים לא דיברו לפרוטוקול, שהרי הפרוטוקול עתיד היה להשאר סגור שלושים שנה. במקום זאת, הם הביעו את עמדתם. ברוב השעות הם עשו זאת בקולגיאליות, תוך הקשבה הדדית, ואיש לפי השקפת עולמו. אף שהממשלה היתה מאוזנת בין ימין ושמאל, משתתפי הדיון לא נחלקו למחנות פוליטיים. בשני הצצדים היו תומכים בתוכנית, ובשני הצדדים היו מתנגדים.

וכעת למסמכים:
החלק הראשון של הדיון נמצא כאן, והחלק השני, כאן.

הנה מאמר הפרשנות של דר' דרור גולדברג, והנה מאמר הפרשנות של דר' ישי מעוז, שניהם מן האוניברסיטה הפתוחה.

והנה ההקלטות:
ראש הממשלה שמעון פרס ושר האוצר יצחק מודעי פותחים את הדיון. (מקביל לעמודים 16-19 בסטנוגרמה).

מודעי והכלכלן פרופ' מיכאל ברונו מציגים את עיקרי התוכנית. (עמ' 16-26).

מנכ"ל האוצר עמנואל שרון מציג רמה מפורטת יותר של התוכנית. (עמ' 31-33).

עזר וייצמן מציע שהוא ושאר השרים ללא תיק יתפטרו מן הממשלה כצעד של מנהיגות. (עמ' 63-65).

השרים משה קצב וגד יעקבי - זה נגד וזה בעד. (עמ' 72-80).

שר המשטרה בר-לב מתנגד לקיצוץ במשרדו; נגיד בנק ישראל משה מנדלבאום תומך התוכנית. (אמ' 93-95).

משה ארנס תומך, בנאום פרוגרמטי (עמ' 103-105).

משה ארנס ממשיך ושר החינוך יצחק נבון מתנגד לקיצוץ בתקציב משרדו. (עמ' 105-109).

יגאל הורוביץ תומך ומוכן גם להתפטר. (עמ' 114-116).

החלטת ביניים לקצץ בסובסידיות, ואריק שרון מתגד לתוכנית (עמ' 126-135).

היועץ המשפטי לממשלה יצחק זמיר מסביר היבטים משפטיים של צעדי החירום העומדים להתקבל (עמ' 162-168).

(בתמונה: רה"מ פרס מתדרך עיתונאים לאחר הישיבה. מקור התמונה: לע"מ.)

תגובה 1:

תמר אמר/ה...

אשמח לדעת מה מקור ההקלטות והאם יש עליהן זכויות יוצרים? תודה.